00421 903 903 456
Összesen
0.00 €
0.00 €

Tóvíz szűrése

Tótulajdonosok rendszerint magától értetődőnek tartják, hogy egy mesterségesen kialakított kerti tó önszabályozó folyamata azonnal műkődnek, és már akkor is elvárják ezt, amikor még el sem telt annyi idő, amennyi a biológiai egyensúly  kialakulásához szükséges. Ráadásul ezek a tavak általában sokkal kisebbek, mint a természetes állóvizek, ezért jóval érzékenyebbek a külső hatásokra is. Gyakorlatilag három fontos tényezőt kell megemlíteni, ami miatt a tó nem képes saját erejéből helyreállítani a biológiai egyensúlyt: ezek pedig a tóépítés hibái, a túl szegény növényzet és a túl sok hal. A tóvíz szűrésével viszonylag jól ellensúlyozhatók a rossz vízminőséget kiváltó tényezők.

A vízszűrés módszerei

Víz alatti szűrők

Bár még ilyen készülék is kapható, egyre inkább kiszorítják őket a piacról az egyéb szűrési eljárások, amelyek jóval hatékonyabbak. Ennek két oka van: egyrészt a víz alatti berendezések szinte kizárólag mechanikusan működnek, másrészt nehéz a karbantartásuk.

Külső szűrök

Ha szennyezett tóvizet kell újra tisztává és áttetszővé varázsolnunk, akkor azok a szűrőberendezések a legmegfelelőbbek, amelyeknek a szűrőegysége a tavon kívül helyezkedik el. Ezekből is többféle típus van forgalomban, amelyek mind kialakításukban, mind működésükben jelentősen eltérnek egymástól.

1, Szivattyúval táplált szűrők

 

A működés lényege, hogy szivattyú szállítja a szennyezett vizet a tó partján elhelyezett szűrőhöz, onnan pedig megtisztítva jut vissza a tóba. A kerti tavaknál a legáltalánosabban alkalmazott szűrési eljárás.

2, Süllyesztett szűrők

 

A működés teljesen megegyezik az előző módszernél leírtakkal, mindössze annyi a különbség,  hogy a szebb látvány végett a tó partján besüllyesztik a szűrőt.

3, Gravitációs szűrők

 

Nagyobb tavaknál gyakori megoldás. A fóliázott kisebb tavakhoz nem alkalmas, de a merev falú, kész tómederhez igen. A tulajdonképpeni szűrőberendezést a talaj felszíne alatt helyezik el. A víz a gravitáció hatására folyik a szűrőhöz a meder alján lévő lyukon keresztül. Viszonylag vastag csövet kell használnunk. A szivattyút a szűrő után kötik, és a feladata mindössze annyi, hogy a megtisztított vizet visszajutassa a tóba.

4, Nyomásszűrők

 

Kisebb tavak, legfeljebb 18m3 vizet tartalmazó medrek szűrésére alkalmas eljárás. A szennyezet vizet itt nagy üzemi nyomással áramoltatják át a feszítőpántokkal lezárt tartályon, illetve az abban épített szivacsos szűrőrendszeren és granulátumos szűrőközegen. A tisztítást a szűrőközeg végzi. A teljesen zárt tartály akár víz alatti szűrőkent is használható.