00421 903 903 456
Összesen
0.00 €
0.00 €

Mit tegyek, ha...

Aki kerti tavát állatok és növények életterének tartja, az tudja, hogy mindez a biológia és a technika csapatának összjátéka. Pontosan úgy, ahogy mi emberek igényeljük a jó közérzetet és ápolást, minden víznek jót tesz egy frissítő kúra.

Minden tó fejlődésen megy keresztül: a növények szaporodnak, a halak nőnek. Az év során a tó átvészeli a forró nyarat és télen a jégtakarót. Az évszakok és életciklusok során a tó tisztántartásához fontos, hogy figyelemmel kísérje a tóvíz minőségét.

Az alábbiakban néhány fontos kérdésre adunk választ.

 

A tavam tele van fonalalgával – mit tehetek ellene?

A fonalalga egy érdekes jelenség, mert a zöldalgákkal ellentétben alapvetően a jó vízminőséget jelzik a kerti tóban. Megtelepednek többek között akkor, ha az oxigéntartalom jó a vízben. Különösen patakokban fordulnak elő, mert a víz mozgásával nagyon magas az oxigén bevitele. Rendszeresen el kell távolítani őket pl. az OASE iszapszívó segítségével, mely rendelkezik egy speciális fonalalga szívófejjel. A Peroxid terméke is megsemmisíti, elöli őket, illetve az AlgStop megelőzi azok megjelenését a tóban. Az előbb említett készítmények csak akkor tudják megelőzni az algaképződést, ha tavunk nincs túlhalasítva, és nem etetjük őket túlzottan.

A tavam zöld – mit tehetek ellene?

Az algák erős napsugárzás és tápanyagfölösleg (pl. haleledel, növényi maradványok) hatására szaporodnak és zavarossá teszik a tó vizét. Egy UVC előtisztító készülék elöli az algákat, azok összecsomósodnak és a szűrő mechanikus tisztításával eltávolíthatók. Ha egy bejáratott szűrőrendszer esetén ismét elszaporodnának, ellenőrizze az UVC lámpa működését (évente egyszer szükséges az izzó cseréje, rendszeresen tisztítsa az UVC lámpa belsejét). Ajánlott UVC lámpa teljesítménye halasított tavak esetén: 3-4 Watt minden 1000 liter tóvízre.

A tó fenekén iszap gyűlt össze – mit tehetek ellene?

Még egy jól bejáratott, hosszú időn át bevált szűrőrendszer mellett is összegyűlik az iszap a tó fenekén. Segítséget ad az iszap esetenkénti elszívása iszapszívóval, vagy iszapeltávolító termék adagolása a tóba.

A szűrőrendszernek állandóan üzemelnie kell?

A hatékonyság érdekében a szűrőrendszer folyamatosan 24 órán keresztül dolgozzon (tavasztól őszig) – annak elkerülésére is, hogy az értékes mikroorganizmusok, amelyek a szűrőszivacsokon megtelepszenek, az oxigén hiánya miatt elhaljanak. A szűrőrendszer felszerelése után néhány hét szükséges, hogy ezek kialakuljanak és a tó ismét tiszta legyen. Ezt támogatja és felgyorsítja, ha a vízbe adagolunk szűrőstarter baktériumokat.

Mennyi halat bír el a tó mérete? Milyen gyakran etessem halaimat?

Egy tónál nagy vonzerőt jelentenek a halak. De gondolja meg, mindegyik hal terheli a tó vizét az emésztéssel és az el nem fogyasztott táplálékkal – minél több tápanyagot visz be, annál optimálisabb feltételek uralkodnak az algák és a betegségek csíráinak képződéséhez. Javasoljuk, a max. 1 kg hal tartását 1000 liter tóvizenként. Hőmérséklettől függően, inkább naponta többször etesse a halakat kisebb mennyiségekkel, és mindig csak annyival, hogy a halak a táplálékot 2-3 percen belül eltüntessék. Gondoljon arra, hogy minden etetés tápanyag bevitelt jelent, ezzel együtt sajnos alapot teremt az algaképződéshez.

Hogyan telel át a tótechnika?

A biológiai tisztítást szolgáló mikroorganizmusok 10° fölött válnak aktívvá. Ezért kell a szűrőt ilyen időben 24 órán keresztül átáramoltatni. Ha a vízhőmérséklet 10°C alá süllyed ez már nem szükséges, a fagyálló szűrő áttelelhet a helyén. Tavasszal ismét javasolt baktériumstarter használata a mikroorganizmusok újraképződésének elősegítéséhez. A nem fagyálló szivattyúkat ki kell emelni a tóból – azokat megtisztítva, fagymentesen, egy vízzel feltöltött tartályban kell tárolni.

A tömlő kilátszik és csúnya – mit tehetek?

Az OASE Tradux fóliaátvezetés lehetővé teszi tömlők és kábelek elhelyezését közvetlenül a földben és azok átvezetését a fólián keresztül. És ezt teljesen biztonságosan! Már a tó építése folyamán gondoskodjon azok átvezetéséről.

Mekkora tömlőátmérőt válasszak?

Alapvetően érvényes: minél nagyobb a tömlő átmérője, annál hatékonyabb a szűrés. Kisebb tavak esetén válasza a legalább 30mm átmérőt a nyomásveszteség és szivattyúnak az ezzel járó magasabb áramköltség elkerülésére. Nagyobb tavaknál ajánlott legalább 40mm átmérőjű tömlőt használni. Mindig ügyeljen rá, hogy a tömlőcsonkok pontosan illeszkedjenek.

Mennyi fólia szükséges egy tó létesítéséhez?

Használjunk legalább 1mm vastag tófóliát.

Az alábbi képlet segít a számításban:

hosszúság + 2x mélység a meder legmélyebb pontján + 2x50 cm = fólia hossza

szélesség + 2x mélység a meder legmélyebb pontján + 2x50 cm = fólia szélessége

Abszolút pontos értéket úgy számíthat ki, ha mérőszalaggal megméri a tavat miután kiásta a medret. Kisebb tavak 4 m3-ig legalább 80 cm mélységet igényelnek, közepes tavak 5-8 m3-től kezdve kb. 100-120 cm mélységet, koi tavak legalább 150cm mélységet igényelnek.